Wat is een Sudbury School?

De Schoolmeeting wordt geleid door studenten in de functie van voorzitter en secretaris.

Een Sudbury school is een democratische school, waarbij de structuur van de school gebaseerd is op een directe democratie. Iedereen in de school, studenten en staf, hebben een stem in de volledige organisatie van de school. In de wekelijkse schoolmeeting wordt alles aangaande de dagelijkse gang van zaken in de school besloten. Hier worden regels vastgelegd of veranderd, de financiën behandeld en waar geld aan uitgegeven kan worden en hoe de school organisatie wordt vormgegeven. In de school zijn er talloze functies die noodzakelijk zijn om de school draaiend te houden. Jaarlijks worden er verkiezingen gehouden om die functies in te vullen. De hele organisatie van de school is transparant en vastgelegd in het management manual.

De overtredingen op de regels worden dagelijks behandeld door het Juridisch comite (kortweg het J.C.) van de school. Het J.C. wordt geleid door twee coördinatoren. Deze J.C.-coördinatoren zijn verantwoordelijk voor de hele werking van  het J.C., de klachten administratie, het voorzitten van het J.C. en toezien dat de behandeling van klachten op een eerlijke, respectvolle en zuivere manier gebeurd. Naast deze coördinatoren zitten er dagelijks twee studenten die per maand worden gekozen en een staflid bij.

De school bestaat uit een leeftijdsmix van studenten vanaf 4 jaar tot een jaar of 19. Elke dag zijn er een aantal stafleden aanwezig. Stafleden worden jaarlijks gekozen door de schoolmeeting in een openbare verkiezing. De voornaamste taak van een staflid is het opnemen van functies om de school als bedrijf draaiend te houden, daarnaast als rolmodel te fungeren en om studenten te ondersteunen bij kennis overdracht of van leren.

Op een Sudbury school zijn studenten volledig verantwoordelijk voor hun eigen leven, leren en toekomst. Er zijn geen ‘klassen’ op de traditionele manier vormgegeven. Er is ook geen vast curriculum. Studenten leren door dingen te doen, te ondernemen, waarbij een totale vrijheid bestaat in de dingen die ondernomen worden. De democratische organisatie ondersteunt deze vrijheid van keuze, waarbij de kaders worden vormgegeven door de regels, de financiële middelen of de fysieke beperkingen van het gebouw of de omgeving. Hierdoor wordt vindingrijkheid en creativiteit geprikkeld. Als je iets gedaan wilt krijgen zal je gedreven moeten zijn, weten wat je wilt en de wil hebben om door te  zetten.

Dit werkt al voor jonge studenten vanaf 4 jaar. Door de respectvolle omgang en de afwezigheid van autoriteit, zijn jonge studenten niet bang om zich uit te spreken. Zij weten heel goed hoe zij anderen kunnen overtuigen om hun te helpen bij het vormgeven van hun ideeën of om hun te helpen als zijn nog niet de vaardigheden hebben ontwikkeld iets zelf te doen.

Advertentie

2 gedachten over “Wat is een Sudbury School?

  1. Sudbury onderwijs volgen betekent je bewust (leren) zijn van je eigen behoeften en leren hoe om te gaan met verantwoordelijkheden. Door met elkaar duidelijke regels op te stellen die op een democratische wijze binnen de schoolmeeting worden vastgesteld wordt een veilig en open leerklimaat gecreëerd, waardoor iedereen zichzelf kan manifesteren. Worden wie je bent!
    Er ontstaat ruimte op deze manier om je eigen ontwikkeling, samen met medestudenten en stafbegeleiders vorm te geven. Leren is een avontuur, iedere dag is nieuw en uitdagend. Het is niet altijd makkelijk, maar studenten weten wel waar ze staan en wat ze in hun mars hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s