SUDBURY Een waardevolle investering in de toekomst van kind en onderwijs.

Een foto van de Summerhill School

Een verhaal van Anita Boom Van Doorn (Merkaba Sudburyschool in Tholen)

Een aantal jaren geleden reden ik en mijn dochter langs één van de weinige middelbare school gebouwen bij ons in de buurt. Ze keek erna en zei:”Mam, daar wil ik niet heen. Dat is een gevangenis.” Ik wist dat de toenmalige 11-jarige die naast me in de auto zat, uiteindelijk geen keus zou hebben dan naar deze gevangenis te gaan.

Mijn dochter is nu inmiddels bijna 17 en heeft een aantal jaren in deze “gevangenis” doorgebracht. In die tijd, een aantal jaren geleden, dachten we geen andere keuze te hebben dan ons kind zo goed mogelijk te begeleiden door deze fase van haar leven. We hebben haar gemotiveerd, vertelt dat het moest, geholpen met huiswerk, we hebben haar af en toe ziek gemeld als ze uitgeput, met hoofdpijn en huilende vertelde dat ze niet naar school toe wilde. En uiteindelijk was de koek op.

Wat mij steeds weer opviel was dat ze helemaal opleefde tijdens de schoolvakanties. Ze deed precies dat waar ze goed is was. Ze nam voldoende rust, maar ze onderhield eveneens haar sociale contacten en werkte intensief bij een plaatselijke fokkerij. Ze had op den duur meer kennis over paarden, hun verzorging, anatomie, bewegingsleer, voeding en karakter dan de paar jaar oudere studentes van paardenopleidingen die stage liepen op dezelfde fokkerij.

Het moment dat ze weer terug naar school moest kelderde haar motivatieniveau, verkrampte en verhardde haar lichaam en werden haar ogen dof en uitdrukkingsloos. Ze kreeg vaak hoofdpijn en paniekaanvallen. En ze probeerde werkelijk haar aversie tegen school aan te pakken. Eenmaal wat ouder besefte ze ook wel dat het een noodzakelijk kwaad was in haar leven en dat ze beter kon proberen er maar mee om te leren gaan.

Sinds april 2012 waait er echter een andere wind. In overleg met haar en geleid door haar keuze hebben we haar ingeschreven op een Sudbury School. Sudbury onderwijs is gebaseerd op vrijheid. Het is gebaseerd op het diepe vertrouwen dat ieder kind, ieder mens een zelfontplooiend wezen is, met een natuurlijke neiging tot willen leren en groeien. Een veilige ruimte en vrijheid zijn daarbij de belangrijkste ingrediënten om tot een zo natuurlijk mogelijk ontplooiing te komen.

Lees verder: Een waardevolle investering in de toekomst van kind en onderwijs.

Advertentie

Een gedachte over “SUDBURY Een waardevolle investering in de toekomst van kind en onderwijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s